TECHNIEK

 

Bediening spudpalen: afmeren vanuit de stuurstoel


 


Met tiptoetsen zijn de spudpalen eenvoudig te bedienen. Door de ingebouwde sensoren kunt u het in- en uitschuiven van de palen tot op de centimeter nauwkeurig volgen op een display in de stuurhut of op de afstandsbediening. In de palen zit een speciale voorziening, waardoor de steeklengte zich volautomatisch aanpast aan de verandering van getijden of aan golfslag. De telescopische spudpalen schuiven evenredig met het getij in en uit, waardoor onder alle omstandigheden  een compacte deiningscompensatie wordt gerealiseerd

 


Hierdoor wordt een veilig en goed controleerbaar systeem verkregen. Het besturings- en ontkoppelingssysteem is gemaakt van duurzame, hoogwaardige materialen. De inbouw van spudpalen vindt doorgaans onderdeks plaats, aangezien er slechts een kleine inbouwruimte nodig is. Integratie in het interieur is meestal volledig mogelijk omdat de diameter van de buitenste pijp meestal minder dan 30 centimeter is.

   


De maximale uitschuiflengte van de palen - de steekdiepte - wordt bijna altijd bepaald door het vaargebied. Alle onderdelen worden berekend op de hoogst mogelijke belasting. De berekeningen vinden vooraf plaats door de afdeling Engineering. Relevante  grootheden die voor ieder afzonderlijk project moeten worden berekend zijn o.a: lengte, diameter, wanddikte, dwarskrachten, massa, maximaal toerental motor, torsie- en buigspanning, treksterkte, verdraaiïngshoek, verzeizingshoek, oppervlakte coëfficient, reactiekrachten, wrijvingscoëfficient, traagheidsmomenten, rekgrens, trommeldiameter, geometrische grootheidsfactor en statische- en dynamische veiligheidsfactoren. Hollandia werkt met een gestandaardiseerd systeem. Andere systemen zoals spudpaalsystemen met cylinders, tandlatten, gewichten, kabelklemmen, veren of zelfopspanmethoden met gewone lieren of kaapstanders zijn voor jachten minder geschikt.